Friday, January 29, 2010

cheesecake VS flan

Semalam try buat cheesecake...tapi, bile dah siap masak rupa tak macam cheesecake lo...macam puding karamel lak...huhu..tapi, sangat sedap!! Maybe Allah dengar suara hati sakura yang teringin nak makan flan sebab haritu lalu kat bakery Carrefour sedap giler bau pastry n roti yang fresh from oven. Then, tengok flan dia macam sedap...flan ni macam puding karamel atau puding gula hangus tu la...Tapi, nak beli takut tak halal sebab xpaham ingredients dia tulis ape...lagi satu pernah satu ketika mase belek2 roti kat situ tengok ade satu jenis breadstick tu ade rhum (wain la tuh)...huhu. Nyaris-nyaris mau beli...
Inilah rupa flan...menggiurkan~

Ok, ini resepinya...senang sesangat!

Bahan-bahannya :

Untuk base :
150 g biskut yang telah dihancurkan (biasa org guna cream cracker..oreo pon bleh)
3 sudu mentega (butter pon bleh)
2 sudu gula (sakura xletak pon sebab biskut yang digunakan tu dah manis)

- Cairkan mentega dan gaulkan dengan biskut dan gula.
- Lenyekkan campuran dalam loyan.
- Simpan dalam peti ais selama 15-30 minit.

Untuk cake :
200 g / 1 cawan fromage blanc
2 biji telur
5 sudu cream (xletak pon xpe)
1/4 cawan gula kastor

- Campurkan semua bahan di atas dan letak atas base biskut tadi.
- Bakar dalam oven selama 45 minit pada suhu 150 darjah Celcius.

Em, kat sini cari cream cheese xjumpa. Ni sakura buat guna fromage blanc ganti cream cheese. Fromage blanc ni macam yogurt.

Dah siap!!! Inilah hasilnya...cheesecake ala-ala flan ni...ngee~
tengok, baru buat dah separuh daa tinggal..
haa...ni ade skit rupa cheesecake..+_+

0 comments: